Professioneel netwerk verslaat traditionele organisatie

Steeds meer raak ik ervan overtuigd dat de netwerken van zelfstandig professionals het gaan winnen van de traditionele organisatiemodellen. Ik spreek even over de wereld van de organisatieadviezen en trainingen. De reden? Omdat de professionele netwerken simpelweg meer kwaliteit bieden voor minder geld? Reden genoeg toch…?
 
Ik begeef me nu bijna 1 jaar als zelfstandig professional in de wereld van het organisatieadvies en trainingen. Daarvoor heb ik ruim 6 jaar in diezelfde wereld gewerkt in loondienst. En pas nu merk ik dat er nog een wereld te winnen is…  voor de opdrachtgevers! Ik zal u uitleggen waarom.
 
De zelfstandig professionals die ik in de afgelopen periode heb leren kennen – vooral adviseurs en trainers in mijn geval – willen niets liever doen dan datgene waar ze goed in zijn en zich daar 120% voor inzetten. Vaak lopen ze tijdens hun klussen bij de opdrachtgever aan tegen andere vraagstukken en problemen. Ze kunnen dan 2 dingen doen:
 
  1. Ze kunnen zich voordoen als de “klusjesman” die alles kan (iedereen die bij een verbouwing wel eens zo iemand in dienst heeft genomen, weet dat dit zelden tot nooit een slim idee is!).
  2. Ze kunnen een andere professional aanbevelen, waarmee ze ervaring hebben in de samenwerking en die specialist is op dat specifieke vraagstuk.
 
Het is mijn stellige overtuiging – en ervaring – dat de tweede optie een geweldige strategie is die veel zelfstandig professionals hanteren. Voor opdrachtgevers betekent dit uitstekende kwaliteit voor een fractie van de tarieven die door de traditionele organisaties worden gerekend. Waarom is dat zo?
 
Ten eerste omdat de meeste zelfstandig professionals die ik om me heen heb “verzameld” allemaal mensen zijn die in het verleden hun diensten hebben bewezen voor de bekende trainings- en adviesbureaus die u en wij allemaal wel kennen. Aan kwaliteit geen gebrek dus! Zij hebben er echter voor gekozen om zichzelf verder te ontwikkelen. En daarmee brengen zij voor hun opdrachtgever een heel belangrijk pluspunt mee, namelijk de kennis en ervaring van het ondernemen en alle keuzes en afwegingen die daarbij horen.  Daarmee sluiten zij vaak veel beter aan bij de gedachten van de opdrachtgevers.
 
Ten tweede is het systeem van de professionele netwerken er één dat haar eigen kwaliteit garandeert. Er is namelijk geen zelfstandig professional die zijn eigen goede naam te grabbel durft te gooien door een aanbeveling te doen aan zijn opdrachtgever waarvan hij de kwaliteit niet kent. Hij zal dus nooit een collega-professional aanbevelen die niet minimaal voldoet aan zijn eigen kwaliteitseisen. Het professioneel netwerk is daarmee een zichzelf versterken mechanisme!
 
Tot slot heeft het professioneel netwerk een vele malen eerlijkere kostenstructuur. Er is namelijk nauwelijks sprake van dure overhead en bovendien is er geen management dat grof geld hoeft te verdienen naast de professional. De professionals die elkaar aanbevelen spreken meestal een “gentlemen’s fee” af met elkaar van enkele procenten en daarmee is de zakelijke kant afgedaan. Samenwerken en professionele authenticiteit en onafhankelijkheid is vele male belangrijker. Dat resulteert voor de opdrachtgever in eerlijke tarieven voor topkwaliteit!  
Lees verder

Zoek

Categories

Wat anderen zeggen
“Michiel ter Horst is in zijn werk open, doelgericht, creatief en reflecterend naar de organisatie en zichzelf. Werkend op hoofdlijnen met oog voor details. Een professional met visie op dienstverlening, denkend en handelend vanuit klant- en organisatieperspectief met gevoel voor humor en realisme. ”
Marinus de Bruijn, Gemeente Rheden.